Välj kategori

Julklappstips 2016

 • Julklappstips

Med julen runt hörnet har vi plockat ihop ett antal produkter som vi tycker gör sig alldeles utmärkt under granen. Att ge bort minnen i form av bilder är personligt och uppskattat för både stora och små.

Först och främst, sista dagen att beställa mindre produkter som Fotoposters och Kort är torsdag 22 december kl 12.00 (vi rekommenderar 21 december kl 12.00 som deadline för er som bor norr om Gävle). För större produkter som Tavlor och Canvas vill vi ha din beställning senast måndag 12 december. Mer information kring leveranstider hittar du här.

Tips 1 – Fotoposters

Denna rektangulära klassiker rymmer upp till 705 minnen (galet, vi vet) men tillverkas också i betydligt mindre format. Så samla en händelse, en resa eller ett bröllop på en plats och gör någon jätteglad lagom till Jul. Våra Fotoposters hittar du här.

Tips 2 – Tavlor

Ibland vill man lyfta fram en väldigt specifik händelse, det där magiska ögonblicket som betyder väldigt mycket och aldrig får glömmas bort och som råkade fastna på bild. Barn, djur och vänner är riktiga bubblare i den här kategorin. Vi framkallar dina bilder på Canvas, Trä, Aluminium och Plexiglas. Samt i klassisk ram. Våra tavlor hittar här.

Tips 3 – Vintage

Den här kategorin är för dig som med energi och skaparkraft vill komponera en alldeles egen fotobok eller varför inte ett spännande kollage. Eller så tycker du bara Vintage-produkter är galet coola och ger bort dom som dom är. Våra Vintage-produkter hittar du här.

Tips 4 – Magneter

Utan magnetism hade vi inte haft en Nord- och Sydpol. Inte heller självhäftande bilder hemma på kylskåpet vilket är vårt fjärde julklappstips. Magneterna finns i flera olika storlekar och kombinationer och du hittar dom här.

Tips 5 – Fotoböcker

Med en fotobok berättar du en lite längre historia, summerar det år som gått eller påbörjar din alldeles egen följetong (tänk Harry Potter). Välj mellan fyra stilsäkra modeller samt mjuk eller hård pärm, våra fotoböcker hittar du här.

Bonustips – Dekorera paketen

Istället för att skriva med penna på alla julklappar tycker vi du ska fundera på att framkalla roliga bilder på hela tjocka släkten och märka upp paketen med dessa. Antingen med kvadratiska bilder, eller med Retro-kort där du kan skriva text på den vita ytan (tänk på att använda en vattenfast penna).

Lycka till, och God Jul önskar vi på Printasquare 🎅

Printasquare fyller 4 år

Idag är det inte vilken dag som helst, Printasquare fyller nämligen fyra år och vi blickar tillbaka till dagen då vår alldeles egen framkallningstjänst såg dagens ljus. Då framkallade vi endast bilder från Instagram och erbjöd totalt 3 fotografiska produkter. Bilden som syns ovan tog vår kontorsgranne Fotograf Stefan Dahlqvist och webben var inte riktigt mobilanpassad. På bild två ser ni den absolut första skissen på Printasquare, som på den tiden hette Instabild.

Printasquare startades som en experimentverkstad, av nyfikenhet och stora ambitioner. Vi ville hitta ett nytt, annorlunda och enkelt sätt att skapa fotografiska produkter från sociala medier.

Alla produkter som lanserats på Printasquare har präglats av en konsekvent enkelhet, dom är lätta att pussla ihop och självklara att älska. Kvadraterna har bestått genom alla år även om vi idag ser att rektangulära bilder kommer starkt i alla produkter.

Om vi blickar framåt ser vi en värld där det tas både fler och bättre bilder men också ett digitalt kaos där vårt digitala arkiv växer sig allt större. Vår ambition är att vara en tjänst som väcker minnen åter och ger dom en fysisk plats i hemmet.

Slutligen vill vi rikta ett varmt tack till alla våra underbara kunder. Utan er hade inget av det här varit möjligt :)

To be continued…

Framkalla Emojis

 • Framkalla Emojis
 • Framkalla Emojis
 • Framkalla Emojis

Hur soft vore det inte att framkalla emojis tillsammans med dina egna bilder när du skapar en t.ex. en Fotoremsa eller en Fotoposter? Ganska ordentligt soft skulle vi vilja påstå. Därför har vi lagt till denna delikata funktion free of charge hos Printasquare.

I produktkonfiguratorn hittar du numera Mina Bilder, Instagram och Emojis som val av bildkälla. Klicka på Emojis och du får omedelbart välja bland 270 eleganta illustrationer fördelade på sex kategorier. Nu kan du bygga ihop en produkt där du kombinerar dina egna bilder med klassiska emojis.

Kategorierna är djur, ansikten, mat, natur, föremål och människor. I vårt dagliga berättande har emojis blivit en allt större en del och nu kan de alltså bli en del i ditt eget skapande. Hur dina bilder kombineras med emojis vet bara du själv och vi ser med stor spänning fram mot en hel del kreativa projekt.

Redigera bilder med Printa Editor

Hur svårt ska det vara att fixa till bilder före framkallning? Inte så svårt tycker vi. Printa Editor är en av de större nyheterna i den senaste versionen av Printasquare. Här berättar vi om tekniken, funktionerna och nyttan.

Ladda upp och välj en bild

Börja med att ladda upp en bild (Printa Editor fungerar endast på dina uppladdade bilder), klicka sen på symbolen längst upp i bildens högra hörn och välj ”Redigera”. Printa Editor laddas nu in och du kommer att få upp en handfull inställningar. Som bilden ovan indikerar ser Printa Editor lite olika ut beroende på om du använder en mobil, surfplatta eller dator.

Redigera

Samtliga produkter hos Printasquare är anpassade efter tre proportioner, 1:1 (kvadrat), 3:2 (rektangel), 16:9 (panorama). Välj den proportion som passar din bild, eller produkt, bäst.

Justera

Nu kan du justera bildens visuella egenskaper genom att dra i reglagen för ljus, kontrast, mättnad, temperatur och nyans. Generellt sett rekommenderar vi att eftersträva ljusa färgtoner då de i regel blir lite bättre när vi framkallar dina bilder.

Printa Editor kommer att lanseras i olika etapper vilket innebär att funktioner stegvis tillkommer under årets andra hälft.

Möt nya Printasquare

 • Printasquare
 • Printasquare
 • Printasquare
 • Printasquare
 • Printasquare

I november 2015 påbörjade vi arbetet med det som skulle bli den enskilt största uppdateringen av Printasquare någonsin. Tillika en indikation på vart tjänsten är på väg, vi har länge strävat efter att bli en komplett fototjänst, för oss betyder det att våra kunder med en ödmjuk elegans och en tydlig enkelhet kan få sina bästa minnen framkallade på vackra, enkla och stilrena produkter. Här berättar vi om de nyheter vi tror du kommer att uppskatta mest i nya Printasquare.

Bilduppladdning

Ja! Äntligen! Det här har varit den enskilt mest efterfrågade funktionen bland våra kunder sen Printasquare lanserades en kall vinterkväll 2012, vilket kanske inte är så konstigt. För även om vi har många av våra bästa stunder sparade på Instagram så finns inte allt där. Vår bilduppladdning fungerar för mobila enheter, surfplattor och datorer. Vi accepterar bilder i formaten JPEG samt PNG och tillåter i skrivandets stund bildfiler upp till 10 MB.

Bildlagring

Ja, du läste rätt. Vi erbjuder nu en lagringstjänst som innebär att alla våra kunder kan ladda upp och spara 1000 bilder hos oss helt kostnadsfritt och sortera bilderna i personliga album. På så vis håller man enkelt isär bröllopet, julafton och kompisgänget och kan sätta ihop minnesvärda berättelser när alla bilder samlats in och redigerats till perfektion. Alla bilder som laddas upp till oss förbereds per automatik för framkallning och är alltid nära till hands när nya produkter sätts ihop.

Mina Sidor

Vi har nu samlat all kundinformation på en och samma plats. Under Mina Sidor kan våra kunder spåra beställningar, beställa dina favoriter på nytt samt hantera alla bilder som laddats upp till Printasquare. För att nämna några saker.

Vår grafiska stil

Om nya Printasquare ska beskrivas med ett ord hoppas vi det ordet är ”självklart”. Vi har precis som tidigare haft ett väldigt starkt fokus på användarens resa, det innebär att våra kunder snabbt hittar det som eftersöks och produkter enkelt sätts ihop. Oavsett om man sitter med en mobil, en surfplatta eller en dator. Eller varför inte alla tre? Man kan faktiskt byta enhet precis när man vill eftersom all information löpande sparas hos oss. Printasquare är nu en komplett fototjänst oavsett vilken enhet man föredrar att använda dig av.

Printa Magazine

Printa Magazine har funnits några månader och är den första självständiga delen av nya Printasquare som vi blev klara med. PM är viktig del av Printasquare och vårt framtida berättande. En plats för inspiration, kunskap och berättelser.

Framtid

Man skulle kunna tro att vi är klara för i år med stora nyheter, men så är det inte. Närmaste månaderna kommer flera spännande saker att hända hos Printasquare. Häng med oss på Instagram så missar du inget!

Besök Printasquare och upptäck alla nyheter.

Fem frågor till Jonatan Stålhös

Möt Fotograf och Journalist Jonatan Stålhös som balanserar foto, film och redaktionella uppdrag till vardags. Jonatan är stationerad i Umeå och vi fångade honom mellan två uppdrag för fem snabba frågor.

Kameraval?
Jag har kört med Nikon sedan jag började med fotografi. Idag använder jag en D700 och en D610, där favoriten är just D700. Den har några år på nacken nu, men den ligger bra i handen och ger fantastiskt fina råbilder.

Digitalt eller analogt?
Digitalt, helt klart.

Starkaste fotominnet?
Det är inte en enskild bild utan ett projekt. Under examensarbetet på bildjournalistprogrammet tillbringade jag sex veckor i Shanghai och plåtade, träffade fantastiska människor, hittade grymma motiv och lärde mig mycket av de fotografer jag träffade där. Detta resulterade senare i en spännande fotoutställning.

Inspirationskälla?
Jag samlar intryck från många olika platser och kreativa människor. Konst, litteratur, TED-talks etc. För foto är Instagram just nu den största källan.

Drömuppdraget?
Svår fråga. Jag är dålig att sätta upp mål och har inte tänkt på det här tidigare. Men det vore såklart läckert om någon kunde slänga en hög med pengar åt mitt håll för att göra något sjukt smalt fotoprojekt där man verkligen får nörda ner sig i fotograferandet, typ mänskliga avtryck i det urbana rummet eller något i den stilen.

Handgjort fotoställ för inredningsälskare

 • Trastativ för foto

Säg hej till detta underbara handgjorda trästativ i björk som är lika personligt som dina bilder. Här får du höra historien om hur (och varför) trästativet kom till världen och varför bilder är mycket roligare att ställa fram än att ställa bort.

Trenden inom fotoframkallning är att lyfta fram bilder så vår historia kommer fram som en naturlig del i våra hem, vilket tycks gå hand i hand med trenden inom heminredning totalt sett som i stor utsträckning handlar om att hitta sin egen stil och personifiera sitt hem.

Fotostället togs fram för att möta upp intresset för lättplacerade produkter, elegant hantverk och naturliga material. Samt möjligheten att enkelt byta ut bilden utan att helt ersätta produkten.

Fotoställ Björk går att köpa komplett med bild. Bilden säljs även separat vilket även fotostället gör. På så vis behöver inte hela uppsättningen bytas ut bara för att man råkat ta en bättre bild.

Fotoställ björk och alla tillbehör hittar du här.

Att fota på resan

Hur ska man bära sig åt för att undvika opersonliga miljöbilder eller närgågna portätt? För oavsett resesällskap eller resmål är det alltid roligt att ha med några bilder med sig hem. Bra bilder. Här bjuder fotograf Elin Kero på sina bästa tips och ger även en råd om vilken kamerautrustning du ska ta med dig på resan.

Utrustning

Packa lätt. Ett objektiv räcker, annars kommer du bara lämna kameraväskan på hotellrummet. Ta med det objektiv som du fotar mest med hemma, det du känner dig mest bekväm med.

Om du tvekar finns några bra standardalternativ

 • Fast 50 mm eller 35 mm, om du gillar kort skärpedjup och inte känner dig begränsad av att inte kunna zooma.
 • Normalzoom, tex 17-50/2,8, är lite mer flexibelt, men fortfarande med möjlighet till kort skärpedjup.
 • Superzoom, tex 18-270 mm, om du vill skifta mellan vyer och inzoomningar på vilda djur, med bara ett objektiv.

Tillbehör

 • Extra minneskort
  Mardrömmen är att minneskorten inte skulle räcka till på resan. Hur många du behöver beror såklart på hur flitigt du kommer att fotografera, hur många megapixlar din kamera har och hur länge du ska vara borta. Oavsett, packa hellre ner fler minneskort än du behöver.
 • Filter
  UV-filter skyddar inte bara mot solens strålar, utan också mot sand, damm och annat som finns omkring dig när du är på semester. Se det som kamerans solglasögon.
 • Motljusskydd
  Minskar linsöverstrålning och soldis som framträder i bilderna när det är väldigt soligt ute, men fungerar också som ett skydd mot t ex regn och vattenstänk. Se det som kamerans keps.
 • Laddare
  Glöm inte laddaren. GLÖM INTE! Ett plus är att ha med ett extra batteri.

Kreativa tips

 • Soluppgång och solnedgång
  De vackraste bilderna från min semester är tagna ungefär en timme före, fram till en timme efter, solnedgång och soluppgång. Det är någonting som måste upplevas, särskilt vid stranden eller från någon utsiktsplats. Är du i en sommarstuga? Kliv ut på ängen och fånga daggen i gräset, dimman i skogsbrynet eller varför inte ta dig ut med båt?
 • Struktur
  En av mina porträttfavoriter, är att använda högt gräs eller lågt hängande grenar, för att få en härlig struktur i bilderna. Det här tycker jag fungerar bäst om du fotar på låga bländartal (t ex 1,8). Varför inte testa det utomlands, med hjälp av palmer eller liknande träd, med långa, smala blad? Förutom att det skapar mönster i din bild ger det också ett djup. Stannar du i Sverige, kan du testa med hängpilar eller gräset på ängen
 • Backa
  Något som jag tycker är viktigt är att inte glömma miljön, även när du är ute efter att ta bilder på din familj eller dina vänner. Backa några extra steg, eller zooma ut, för att få med mer av miljön som personen eller personerna befinner sig i. Det skapar mer rymd och bilden blir mycket mer än ett vanligt porträtt taget någonstans där man inte riktigt ser var det är.
 • Kompositionen
  Våga ta ut elementen i bilden. Antingen genom att tillåta mycket himmel eller jord att ta plats i bilden, låt inte personen eller personerna sväva runt på mitten.
 • Folkvimlet
  Det är lätt att fastna i alla vyer men glöm inte människorna runt omkring dig, som också är en del av upplevelsen och stämningen. Jag gillar att se tillbaka även på dessa bilder, även om jag inte känner människorna i fråga, för det påminner mig om att det inte bara var jag som var ivrig med kameran.

Ps. Ha alltid kameran i handbagaget. Där ligger den nära till hands och under uppsikt. Glöm heller inte att kontrollera med ditt försäkringsbolag om du behöver någon särskild reseförsäkring utöver hemförsäkringen om någonting skulle hända med din utrustning.

Lyckas med studentfotot

Det finns några tillfällen i livet som vi alla vill dokumentera för att minnas, varav ett är studenten. För just de här tillfällena kan det vara läge att bemöda sig att ta bra bilder. Det kan verka svårt, men i sak handlar det om att ha koll på ett gäng enkla knep. Elin Kero är fotograf och vet hur du ska göra för att lyckas med bilderna av kommande studentfirande. Här kan du ta del av hennes tips.

Utrustning

Utspringet Ett vidvinkelobjektiv eller ett objektiv med brännvidd någonstans mellan 17-50mm, just för att det brukar vara mycket folk och det är lättare att stå längst fram med vidvinkel än att stå längst bak med tele.

Flaket Här passar ett teleobjektiv bra. Kanske ett mellan 100-300 mm. Mest för att du kanske vill få en härlig närbild på studenterna på flaket och det kan bli svårt utan tele då du själv står en bit bort.

Inomhus Välj ett objektiv med så lågt bländartal som möjligt, t ex ett 50/1,8.

Inställningar

När det är fart och fläkt och även när du använder teleobjektiv, är det viktigt att du fotograferar med kort slutartid. Jag brukar ställa in slutartiden på 1/400.

Inomhus är det inte lika viktigt med kort slutartid, det viktigaste är att bilderna inte blir för mörka. Ställ in en slutartid på ungefär 1/80s, beroende på hur stilla du kan hålla kameran medan du fotograferar. Var noga med att inte skaka till kameran för mycket när du trycker på avtryckaren.

I övrigt kan du ställa in bländaren på lägsta möjliga tal (t ex f/1,8) och ISO kan du dra upp så mycket som det behövs beroende på hur ljust eller mörkt det är i rummet.

Tänk på att

 • Ta massor av bilder! Det är så du prickar in de där perfekta ögonblicksbilderna.
 • Vara egoistisk när du fotograferar ute bland folk, t ex vid utspringet. Alla kommer vilja ha en bild och vara egoistiska så du behöver inte vara rädd för att stega fram och vara lite i vägen. En riktigt bra bild är värd det.
 • Om du vet studentflakens rutt i stan, se till att placera dig på ett ställe med fina hus i bakgrunden och där ljuset inte ligger rakt på. Kisande ögon och ihopskrynklade ansikten är inte det man vill minnas från studenten
 • Fixa rolig rekvisita till porträtten. När du ska bli fotograferad kan det kännas lite tryggare om du får hålla i något, t ex ballonger, girlanger, champangeglas eller konfetti.
 • Fotografera porträtten i en mysig miljö, t ex halvvägs in i en syrenbuske, under ett blommande äppelträd eller mitt på en äng omgiven av högt gräs eller blommor. Använd gärna blommor och grenar som förgrund.
 • Ta bilder på detaljer också. Det lyfter fram minnen och ger en bra dynamik till hela händelsen.
 • Motljus eller skugga är fint porträttljus.

Fem frågor till Anna Sundström

Gotlandsbaserade Anna Sundström är fotografen som fokuserar på arkitektur och porträtt och heller inte räds för att tänja på gränser. Anna älskar att göra projekt med iscensatt fotografi kring människans undermedvetna och vårt förhållande till miljöer runt omkring oss. Vi fick fem snabba frågor med denna kreativa fotograf och förstår varför hon sedan 2012 är representerad av Young Art/Arrivals.

Kamerval?
Jag använder Nikon D800 för uppdrag. För egna projekt använder jag min analoga Pentax 6×7 och en egentillverkad hålkamera. Jag har min grund i det analoga och tycker mest om att fotografera analogt. Men i kommersiella sammanhang är det mer praktiskt med digitalt.

Digitalt eller analogt?
Båda, digitalt för uppdrag och analogt för egna projekt.

Starkaste fotominnet?
Ett starkt minne är när jag en sommardag fotograferade min bror direkt efter han kört av vägen med en bil utan tak, for igenom en taggtråd och skar upp tinningen och örat. Som tur var gick det bra, han fick endast sy några stygn. Att plocka fram kameran i en sådan situation var för mig självklart, men medför också tankar på vart gränsen går att fotografera i utsatta lägen. Bilden är en av mina favoriter. Den fick titeln ”To Close To Heaven” och finns på min hemsida.

Inspirationskälla?
Jag får inspiration av fotografi, musik och film. Men inspireras även mycket av min omgivning, människor och händelser i mitt och andras liv.

Drömuppdraget?
Förutom fotografi har jag ett stort musikintresse. En artist som jag lyssnat på så länge jag kan minnas är Tom Waits. Ett drömupprag skulle vara att få hänga med honom en tid och porträttera honom i hans hemmiljö och musikstudio.

https://printasquare.com/magazine https://printasquare.com/magazine/wp/wp-content/themes/magazine_1 https://printasquare.com/magazine/wp-content/themes/magazine_1 sv