0 0 0  
Sverige

Printa Blog är en blogg för alla som är intresserad av foto, inredning och riktigt snygga fotoprodukter.

Alla kategorier

 

Så tar du bra bilder i gråtrist vinterväder

Det är den där tiden på året. När inspirationen till att fota står på noll. Ljuset är lite halvtaskigt och världen är gråmulen och blaskig. Så, vad gör man då? Jag går ut och fotograferar ändå. Men jag försöker undvika platser där jag blir påmind om den ruggiga verkligheten. Så här kommer tre tips på locations och motiv att fotografera en lite halvtrist dag i mars.

1. Havet och storsjöarna

Vill man dokumentera ruggigheten dessa månader, så varsågod, men jag blir inte särskilt tänd på halvdöda växter och lervälling, så för mig handlar det om att leta mer opåverkade platser. Till exempel en klippig strand vid Vänern, Vättern eller stora sanddyner längs Västkusten. Vattnet, stenarna och sanden ser ju likadan ut året om, så här kan man leka runt ordentligt, både med dokumentära bilder och modellbilder.

Och om det nu ska vara träd på bilden, så föredrar jag björkar, för de adderar lite mer till bilden med sina mönstrade stammar, än vad andra träd gör.

Tips: Här tycker jag att det är absolut enklast att få till bra bilder om det är lite halvdåligt väder. En mulen himmel ger nämligen mjuka bilder, till skillnad mot solen en solig dag, som skulle ge väldigt kontrastrika och hårda bilder (vilket är svårare att få till på ett snyggt sätt).

2. Industriområden

En annan typ av plats som inte påverkas av årstiderna är olika typer av fasader. Man kan förstås fotografera framför vilken typ av byggnad som helst (brukar undvika rött tegel och rött trä dock, för det har en tendens att ta över motivet), men just nu är jag speciellt intresserad av industriområden. De finns i alla städer och är perfekt när man vill fotografera porträtt eller modellbilder. Andra tips på platser är också hamnar (bilden i bildspelet är tagen i Frihamnen i Stockholm), skateparker, parkeringshus, samt idrottsplatser där det finns läktare i betong.

Tips: Är det en solig dag? Leta upp en vägg som ligger i skugga. Ljuset där kommer att vara helt fantastiskt.

3. Inomhus

Sen har vi den jag brukar köra mycket på – inomhus. Finns ändlöst mycket man kan fotografera inomhus, tex. matbilder, stilleben och porträtt! Sen underlättar det ju om man har en lägenhet med stora fönster (gärna på solsidan) och vita väggar.. som min förra lägenhet (bra ljus VARJE DAG). Har man inte riktigt lika stora eller många fönster, tex. som jag har nu, så är det sjukt tacksamt att ha en extern blixt till sitt förfogande. Har räddat mig många gånger, vid fotografering av stilleben, lägenheten.. och ja.. mig själv.

Tips: Är det så att du inte har tillgång till extern blixt och det är väldigt mörkt inne, så kan du istället sätta kameran på ett stativ och ta bilder med lång slutartid. Det kan få även det allra mörkaste rummet att se ut som att det badar i dagsljus.

Elin Kero Stilleben
Foto: Elin Kero

Tweeta Prenumerera på vårt nyhetsbrev
https://printasquare.com/sv/login/
https://printasquare.com/sv https://printasquare.com/wp/wp-content/themes/printasquare_6 https://printasquare.com/wp/wp-content/themes/printasquare_6 sv

15% rabatt nu direkt

När du anmäler dig till vårt populära nyhetsbrev :)