0 0 0  
Sverige

Printa Blog är en blogg för alla som är intresserad av foto, inredning och riktigt snygga fotoprodukter.

Alla kategorier

 

Så fotar du dina husdjur

Hur många av oss har inte försökt få till bra bilder av våra kära husdjur? För att allt som oftast konstatera att det är snudd på omöjligt. Faktum är att det inte alls är omöjligt, – om du vet knepen. Fotograf Elin Kero delar med sig av sina bästa tips för hur du ska göra.

För att kunna förklara hur du bäst fotar dina husdjur kommer jag att exemplifiera en del genom de husdjur jag haft att öva på hemma – katterna Ada och Diesel. Tipsen går såklart att använda på ditt husdjur också.

Personlighet

Ada och Diesel är så olika man kan bli och det gör att jag tänker olika beroende på vem av dem jag fotar. Ada är en snart 20 år gammal hona och utekatt. Diesel är en 15 månader gammal hane och innekatt. När jag tar fram kameran så springer Ada från den – Diesel springer mot den.

Så med Ada är det helt på hennes vilkor. 95% av gångerna fungerar det inte att gå fram till henne, böja mig ner och fota, utan jag får hålla mig ute, fota andra saker och vänta på att hon kommer till mig. För det gör hon tids nog.

Med Diesel är det lättare, för han finns alltid runt omkring mig. Å andra sidan är han otålig och sitter inte still mer än kanske 10 sekunder, så det gäller att vara snabb med inställningar och fokus.

Favoritplatserna

De allra bästa och mest okonstlade bilderna blir till på de platser där katten trivs. Jag har försökt fånga Ada tusen gånger mitt på gräsmattan, men det funkar inte riktigt. Istället försöker jag hålla mig kring rännan i grusgången eller i en och annan buske i trädgården. Diesel, han älskar sängen – helst obäddad.

Rätt humör

Om du är ovan, fota när djuren är som mest avslappnade och trötta. Om Ada är tillräckligt trött springer hon inte ifrån kameran och Diesel kan man ”forma” nästan precis hur man vill när hans ögon är som två springor.

Ta hjälp av någon eller något

Det är inte så lätt att både distrahera katten och fota samtidigt. När jag var ensam hemma tog jag hjälp av en nalle som jag märkt att Diesel gillade. Medan han lekte med den så passade jag på att fota honom ur alla möjliga vinklar. Med Ada fungerar det inte med löjliga saker som nallar. Där får syrran rycka in – prata med henne, göra små ljud bakom mitt huvud eller leka med henne.

Elin_Kero_katter_3

Rätt ljus

Att fota en katt ute ger mycket frihet och variation – ljus och årstider växlar och det finns många platser att vara på. Fotar du inomhus blir det lite mer komplicerat. Oavsett vad du fotar inomhus bör du ta reda på vilket rum som har det bästa ljuset. Mitt bästa rum är sovrummet, dels för att det har två fönster och solen ligger på där inne i stort sett hela dagen, dels för att väggar och inredning är så pass ljusa att solljuset studsar runt där inne. Har man mörk inredning och mörka väggar så faller ljuset bara in genom fönstret, utan att spridas. Det är lite svårare.

Det bästa för inomhusfoto är att fota på dagen med dagsljus som faller in genom ett fönster. Har du svårt att se vart ljuset kommer ifrån när det är mulet, kolla hur solljuset faller en solig dag och lägg det på minnet till kommande mulna dagar.

Om katten vid fototillfället är lättformad (som Diesel är ibland), försök få den att titta mot ett av fönstren genom att göra ljud i den riktningen. Ögonen lyser upp mycket bättre då.

Lämpliga inställningar

Slutartid: Katter är snabba, i synnerhet under vild lek, så risken är stor att du får suddiga bilder om du fotar inomhus på auto. Ställ in kameran på TV eller S (beror på kameramärke), välj en kort slutartid. Jag brukar köra på minst 1/500 och det har funkat bra hittills. Blir det ändå suddigt, får du göra den ännu kortare, kanske tex 1/800 (men då kan du behöva höja ISO beroende på hur ljust det är).
Matcha slutartiden med ISO mellan 100-400 om rummet är fyllt i dagsljus, och 500-2 000 om det börjar bli mörkt eller om du fotar i lampsken.

Bländare: Vill du ha ännu mer precision – fota manuellt. Ju kortare skärpedjup (lägre bländartal) du har, desto svårare blir det att få in skärpan när katten rör sig i djupled. Jag kör bara på 1,4 om jag fotar inomhus när det är riktigt dåligt ljus eller om jag vill ha rikgit kort skärpedjup. Testa 3,5 eller 4,0.

Just innan du trycker av

  • Tänk på att fokusera på ögonen. Ögonkontakt är det viktigaste i bilden, oavsett om du fotar djur eller människor. Så länge ögonen är skarpa, så spelar det egentligen ingen roll om allt annat är i oskärpa.
  • Sjunk ner till djurets nivå, om det så krävs att du kryper längs golvet.
  • Ha tålamod. Det krävs en hel del bilder innan de där guldkornen sitter där.

Elin_Kero_katter_4

Tweeta Prenumerera på vårt nyhetsbrev
https://printasquare.com/sv/login/
https://printasquare.com/sv https://printasquare.com/wp/wp-content/themes/printasquare_6 https://printasquare.com/wp/wp-content/themes/printasquare_6 sv

15% rabatt nu direkt

När du anmäler dig till vårt populära nyhetsbrev :)