😎Hur ser din sommarposter ut? Skapa med 39% (!!!) rabatt på Posterkollage t.o.m tis 7/7! Använd koden: "postersommar"☀️
0 0 0  
Sverige

Printa Blog är en blogg för alla som är intresserad av foto, inredning och riktigt snygga fotoprodukter.

Alla kategorier

 

Lyckas med studentfotot

Det finns några tillfällen i livet som vi alla vill dokumentera för att minnas, varav ett är studenten. För just de här tillfällena kan det vara läge att bemöda sig att ta bra bilder. Det kan verka svårt, men i sak handlar det om att ha koll på ett gäng enkla knep. Elin Kero är fotograf och vet hur du ska göra för att lyckas med bilderna av kommande studentfirande. Här kan du ta del av hennes tips.

Utrustning

Utspringet Ett vidvinkelobjektiv eller ett objektiv med brännvidd någonstans mellan 17-50mm, just för att det brukar vara mycket folk och det är lättare att stå längst fram med vidvinkel än att stå längst bak med tele.

Flaket Här passar ett teleobjektiv bra. Kanske ett mellan 100-300 mm. Mest för att du kanske vill få en härlig närbild på studenterna på flaket och det kan bli svårt utan tele då du själv står en bit bort.

Inomhus Välj ett objektiv med så lågt bländartal som möjligt, t ex ett 50/1,8.

Inställningar

När det är fart och fläkt och även när du använder teleobjektiv, är det viktigt att du fotograferar med kort slutartid. Jag brukar ställa in slutartiden på 1/400.

Inomhus är det inte lika viktigt med kort slutartid, det viktigaste är att bilderna inte blir för mörka. Ställ in en slutartid på ungefär 1/80s, beroende på hur stilla du kan hålla kameran medan du fotograferar. Var noga med att inte skaka till kameran för mycket när du trycker på avtryckaren.

I övrigt kan du ställa in bländaren på lägsta möjliga tal (t ex f/1,8) och ISO kan du dra upp så mycket som det behövs beroende på hur ljust eller mörkt det är i rummet.

Tänk på att

  • Ta massor av bilder! Det är så du prickar in de där perfekta ögonblicksbilderna.
  • Vara egoistisk när du fotograferar ute bland folk, t ex vid utspringet. Alla kommer vilja ha en bild och vara egoistiska så du behöver inte vara rädd för att stega fram och vara lite i vägen. En riktigt bra bild är värd det.
  • Om du vet studentflakens rutt i stan, se till att placera dig på ett ställe med fina hus i bakgrunden och där ljuset inte ligger rakt på. Kisande ögon och ihopskrynklade ansikten är inte det man vill minnas från studenten
  • Fixa rolig rekvisita till porträtten. När du ska bli fotograferad kan det kännas lite tryggare om du får hålla i något, t ex ballonger, girlanger, champangeglas eller konfetti.
  • Fotografera porträtten i en mysig miljö, t ex halvvägs in i en syrenbuske, under ett blommande äppelträd eller mitt på en äng omgiven av högt gräs eller blommor. Använd gärna blommor och grenar som förgrund.
  • Ta bilder på detaljer också. Det lyfter fram minnen och ger en bra dynamik till hela händelsen.
  • Motljus eller skugga är fint porträttljus.
Tweeta Prenumerera på vårt nyhetsbrev
https://printasquare.com/sv/login/
https://printasquare.com/sv https://printasquare.com/wp/wp-content/themes/printasquare_6 https://printasquare.com/wp/wp-content/themes/printasquare_6 sv

15% rabatt nu direkt

När du anmäler dig till vårt populära nyhetsbrev :)