0 0 0  
Sverige

Printa Blog är en blogg för alla som är intresserad av foto, inredning och riktigt snygga fotoprodukter.

Alla kategorier

 

Att fota på resan

Hur ska man bära sig åt för att undvika opersonliga miljöbilder eller närgågna portätt? För oavsett resesällskap eller resmål är det alltid roligt att ha med några bilder med sig hem. Bra bilder. Här bjuder fotograf Elin Kero på sina bästa tips och ger även en råd om vilken kamerautrustning du ska ta med dig på resan.

Utrustning

Packa lätt. Ett objektiv räcker, annars kommer du bara lämna kameraväskan på hotellrummet. Ta med det objektiv som du fotar mest med hemma, det du känner dig mest bekväm med.

Om du tvekar finns några bra standardalternativ

 • Fast 50 mm eller 35 mm, om du gillar kort skärpedjup och inte känner dig begränsad av att inte kunna zooma.
 • Normalzoom, tex 17-50/2,8, är lite mer flexibelt, men fortfarande med möjlighet till kort skärpedjup.
 • Superzoom, tex 18-270 mm, om du vill skifta mellan vyer och inzoomningar på vilda djur, med bara ett objektiv.

Tillbehör

 • Extra minneskort
  Mardrömmen är att minneskorten inte skulle räcka till på resan. Hur många du behöver beror såklart på hur flitigt du kommer att fotografera, hur många megapixlar din kamera har och hur länge du ska vara borta. Oavsett, packa hellre ner fler minneskort än du behöver.
 • Filter
  UV-filter skyddar inte bara mot solens strålar, utan också mot sand, damm och annat som finns omkring dig när du är på semester. Se det som kamerans solglasögon.
 • Motljusskydd
  Minskar linsöverstrålning och soldis som framträder i bilderna när det är väldigt soligt ute, men fungerar också som ett skydd mot t ex regn och vattenstänk. Se det som kamerans keps.
 • Laddare
  Glöm inte laddaren. GLÖM INTE! Ett plus är att ha med ett extra batteri.

Kreativa tips

 • Soluppgång och solnedgång
  De vackraste bilderna från min semester är tagna ungefär en timme före, fram till en timme efter, solnedgång och soluppgång. Det är någonting som måste upplevas, särskilt vid stranden eller från någon utsiktsplats. Är du i en sommarstuga? Kliv ut på ängen och fånga daggen i gräset, dimman i skogsbrynet eller varför inte ta dig ut med båt?
 • Struktur
  En av mina porträttfavoriter, är att använda högt gräs eller lågt hängande grenar, för att få en härlig struktur i bilderna. Det här tycker jag fungerar bäst om du fotar på låga bländartal (t ex 1,8). Varför inte testa det utomlands, med hjälp av palmer eller liknande träd, med långa, smala blad? Förutom att det skapar mönster i din bild ger det också ett djup. Stannar du i Sverige, kan du testa med hängpilar eller gräset på ängen
 • Backa
  Något som jag tycker är viktigt är att inte glömma miljön, även när du är ute efter att ta bilder på din familj eller dina vänner. Backa några extra steg, eller zooma ut, för att få med mer av miljön som personen eller personerna befinner sig i. Det skapar mer rymd och bilden blir mycket mer än ett vanligt porträtt taget någonstans där man inte riktigt ser var det är.
 • Kompositionen
  Våga ta ut elementen i bilden. Antingen genom att tillåta mycket himmel eller jord att ta plats i bilden, låt inte personen eller personerna sväva runt på mitten.
 • Folkvimlet
  Det är lätt att fastna i alla vyer men glöm inte människorna runt omkring dig, som också är en del av upplevelsen och stämningen. Jag gillar att se tillbaka även på dessa bilder, även om jag inte känner människorna i fråga, för det påminner mig om att det inte bara var jag som var ivrig med kameran.

Ps. Ha alltid kameran i handbagaget. Där ligger den nära till hands och under uppsikt. Glöm heller inte att kontrollera med ditt försäkringsbolag om du behöver någon särskild reseförsäkring utöver hemförsäkringen om någonting skulle hända med din utrustning.

Tweeta Prenumerera på vårt nyhetsbrev
https://printasquare.com/sv/login/
https://printasquare.com/sv https://printasquare.com/wp/wp-content/themes/printasquare_6 https://printasquare.com/wp/wp-content/themes/printasquare_6 sv

15% rabatt nu direkt

När du anmäler dig till vårt populära nyhetsbrev :)