😎Hur ser din sommarposter ut? Skapa med 39% (!!!) rabatt på Posterkollage t.o.m tis 7/7! Använd koden: "postersommar"☀️
0 0 0  
Sverige

Printa Blog är en blogg för alla som är intresserad av foto, inredning och riktigt snygga fotoprodukter.

Alla kategorier

 

Fotoguide: Våra 3 favoritappar för bildredigering direkt i telefonen

Har du liksom vi en kamerarulle full av bilder från härliga stunder som du gärna skulle göra något med bortsett från att de först kräver lite arbete? För att hjälpa dig i djungeln av bildredigering har vi satt ihop en guide där vi presenterar våra 3 favorit-appar för redigering direkt i telefonen, samt några enkla tips på hur du använder dem.

Tips 1. VSCO – vackra filter och smidiga reglage


Pris: Gratis med möjlighet till köp av filter inne i appen.

VSCO är en omåttligt populär app hos allt från professionella fotografer till amatörer. Varför? Helt enkelt för att utbudet av härliga filter är stort, de separata reglagen kraftfulla och användarvänligheten hög. Kom igång genom att importera den bild du vill redigera och tryck på reglaget:Välj filter

Starta sedan med att välja filter. Här kan du köpa till olika filterpaket om du vill, eller utgå från de som medföljer kostnadsfritt. I detta exempel väljer vi favoriten ”A5”:

Justera med reglage

Kanske tycker du inte att bilden helt får det uttryck du önskar genom att bara addera ett filtret. Gå då vidare till redigeraren och börja utforska de olika funktionerna med hjälp av reglagen. Här kan du ändra allt från exponering och färgmättnad, till färgstick och kornighet:Spara din bild

När du är nöjd med din bild klickar du på ”save” och kommer tillbaka ut i ditt galleri. Kanske har du redigerat ett flertal bilder eller bara en. Markera den eller de bilder du vill spara till kamerarullen, klicka på de tre prickarna i nedre högra hörnet och välj ”Save to camera roll”. Här kan du sedan välja vilken storlek du vill exportera ut bilden i och ett tips är att alltid välja ”Actual Size”så att bilden inte komprimeras, något som är önskvärt när du väl väljer att framkalla den:Före/efter redigering i VSCO

Med hjälp av ett filter och justeringar med reglagen kan du alltså på ett enkelt sätt skapa en bild med ett helt annat uttryck. Men tänk på att inte ta i för mycket när du drar i reglagen. Ofta är det de som justeringarna som skapar stor förändring, utan att bilder ser för hårt redigerad ut. /p>

Tips 2. Lightroom CC för mobilen – Kurvor och selektiva justeringar


Pris: Gratis (men vill du kunna synka bilder behövs en Adobe Cloud-prenumeration).

Lightroom CC är en molnbaserad tjänst från Adobe som bygger på att du kan redigera dina bilder på olika enheter och synka dem i en molnlagring. Detta kräver dock en prenumeration. MEN, det fiffiga är att mobil-appen är gratis och fungerar lika bra som betalversionen bortsett från att du inte kan synka dina bilder mellan olika enheter eller lagra dem på ett moln. Så för att bara redigera bilder i mobilen fungerar den alldeles utmärkt. Det bästa? Den är både lättanvänd och kraftfull på samma gång. Du kan experimentera med olika reglage för alltifrån skuggor, exponering och kontraster till färgstick, detaljer och ”lagning” (alltså jämna ut ojämnheter eller ta bort fläckar). Våra två favoritverktyg i Lightroom CC är dock ”kurvan” och ”selektiv redigering”, vilka vi går igenom här.

1. Arbeta med kurvan

Kurvan hittar du under fliken ”Ljus”. Här kan du antingen välja att arbeta direkt med reglagen och/eller gå till kurvan direkt. Med kurvan kommer du åt svartpunkter, kontraster och exponering på ett smidigt sätt och du kan arbeta fram effekter i bilden genom att testa dig fram. För det bästa är att du ser resultaten direkt, bakom kurvan. För att lägga till en punkt på kurva duttar du bara på den med fingret och drar sedan i punkten för att ta fram önskad effekt. Om du vill ångra en punkt du lagt till ”dubbel-tappar” du bara på den så försvinner den.

I detta exemplet önskar vi med hjälp av kurvan ta fram en mjuk men dramatisk effekt. Punkt 1 längst ner till vänster drar vi upp något för att mjuka upp skuggorna. Punkt 2 minskar exponeringen något och punkt 3 ökar kontrasterna. Vips, har vi skapat dramatik.

2. Arbeta med Selektiv redigering

Kurvan hjälpte oss i exemplet att skapa en dramatisk bild och vi tycker himlen är perfekt. Däremot är den nedre delen lite underexponerad och mörk. Lösning? Selektiv redigering, en flik du hittar längst till vänster i appen.

Med selektiv redigering kan vi med hjälp av en pensel måla de områden av bilden vi önskar redigera separat. I detta fall vill vi göra den nedre delen lite ljusare och målar därför hela området, för att sedan dra upp exponering på just detta.

Före/Efter redigering i Lightroom CC

Tänk på att inte överarbeta bilderna när du redigerar. Ibland är det de små justeringarna som ger de stora effekterna.

Tips 3. MOLDIV – texturer och känsla


Pris: Gratis med möjlighet till köp av filter inne i appen.

Med MOLDIV kan du skapa allt från kreativa kollage och ramar till bilder med olika texturer för olika känsla. I appen kan du redigera bilder från grunden, lägga till text eller skapa kollage. En av våra favoriter är de olika texturer de använder och det är de vi fokuserar på här. Så börja med att ladda upp din bild och klicka på ”Textures”:


Texturer och blending modes

Här finns en mängd olika texturer med olika så kallade blending modes. Med dessa blandar sig ditt filter med din bild på olika sätt beroende på vilket av dem vi använder. I exemplet väljer vi kategorin ”Vintage” för att skapa ett foto med ett retro-uttryck. Vi väljer filtret VT5 som från början har blending mode ”Hardlight”. Vi tycker det blir lite för hårt och ändrar istället till ”Lighten” för ett mjukare uttryck. Dock blir det i detta fall lite väl ljust och otydligt, så för att lösa detta sänker vi helt enkelt opaciteten till +21 istället för +100.Med känsla av retrofilm

För att addera ytterligare en känsla av Retro och filmkänsla testar vi MOLDIVS nya feature ”Film” och tycker att rullen ”AG Vista 400” ger vår bild en härlig effekt:

När du är nöjd med din bild exporterar du den med hjälp av ikonen uppe i högra hörnet. Först sparas den till en lokal mapp i appen, så för att få den till din kamerarulle trycker du på de tre prickarna i det nedre högra hörnet och väljer att spara ner de till din kamerarulle. Vips har du skapat en bild med retrokänsla från ett helt vanligt mobilfoto. Kul va?!Före/Efter redigering i MOLDIV

Med hjälp av olika texturer kan du addera allt från regn till grain eller vintage-lager. Men tänk på att alla texturer inte gör sig så bra med alla typer av ljus eller bilder, så testa dig fram med de olika blening modesen och lek med opaciteten tills du hittar rätt uttryck som faller dig i smaken.

Varför just dessa appar?

Smaken är såklart som baken, och det finns en mängd appar där ute som kanske är bättre, lika bra eller bättre på andra saker. Vi väljer att lyft just dessa då de är lättanvända, gratis, fyller olika behov men framförallt för att de sparar ut bilderna i bra kvalitet efter redigering, något som såklart är önskvärt när de ska framkallas. För den som är riktigt sugen på att skapa stordåd är en riktigt bra och kul utmaning att redigera samma bild i de olika apparna. Kanske börjar du i VSCO för att hitta rätt känsla med ett filter, fortsätter till Lightroom för att göra selektiva justeringar och avslutar i MOLDIV för att lägga på en snygg textur. Bara fantasin sätter gränser!

Tweeta Prenumerera på vårt nyhetsbrev
https://printasquare.com/sv/login/
https://printasquare.com/sv https://printasquare.com/wp/wp-content/themes/printasquare_6 https://printasquare.com/wp/wp-content/themes/printasquare_6 sv

15% rabatt nu direkt

När du anmäler dig till vårt populära nyhetsbrev :)